Małopolski Przegląd Dorobku Artystycznego i Kulinarnego Kół Gospodyń Wiejskich

W dniach 5 i 6 października w Orawskim Centrum Kultury w Jabłonce odbyła się 14. edycja Małopolskiego Przeglądu Dorobku Artystycznego i Kulinarnego Kół Gospodyń Wiejskich.

KGW Kokotów w łącznej punktacji zdobyło I miejsce!!!

Komisja Artystyczna w składzie:

▪ Jadwiga Pilch/etnograf – Muzeum Orawski Park Etnograficzny w Zubrzycy Górnej

▪ Lucyna KMAK / specjalista ds. gospodarstwa wiejskiego

▪ Urszula Gieroń / etnograf – Muzeum Etnograficzne w Tarnowie

▪ Jadwiga Adamczyk/muzyk – MCK SOKÓŁ w Nowym Sączu

▪ Benedykt Kafel/etnograf

po obejrzeniu i wysłuchaniu prezentacji artystycznych (scenek obyczajowych i pieśni ludowych), degustacji zgłoszonych do konkursu potraw oraz ocenie prac wykonanych podczas konkursu rękodzieła artystycznego (palmy i krzyżyki wielkanocne) przez 12 grup i stowarzyszeń KGW z 9 powiatów woj. małopolskiego: bocheńskiego, krakowskiego, limanowskiego, nowotarskiego, nowosądeckiego, olkuskiego, tarnowskiego,

wadowickiego i wielickiego, przyznała wyróżnienia i nagrody w poszczególnych konkursach

regulaminowych.

Wyniki Koła Gospodyń Wiejskich z Kokotowa:

I miejsce w konkursie tradycyjnych scenek obyczajowych za scenkę „Zapust”

I miejsce w  konkursie tradycyjnych potraw regionalnych, których głównym składnikiem były GRZYBY LEŚNE za potrawę żur z grzybami i fasolą 

I miejsce w konkursie rękodzieła artystycznego za wykonanie PALM i KRZYŻYKÓW WIELKANOCNYCH

III miejsce w konkursie pieśni ludowych.

„Jury wyraża uznanie i kieruje słowa podziękowania dla Kół Gospodyń Wiejskich za piękne prezentacje konkursowe. Obrazują one bogactwo i różnorodność kulturową Małopolski. Komisja jest pełna podziwu dla ich pracy, emocji i pieczołowitości w odtwarzaniu dawnych zwyczajów i tradycji. Dotyczy to zarówno prezentacji scenek obyczajowych jak i elementów muzyki, stroju, tradycyjnych potraw oraz ludowego rękodzieła. Komisja zwraca uwagę na bardzo wysoki poziom merytoryczny oraz artystyczny konkursu plastyki obrzędowej. Tegoroczny zadany temat palm i krzyżyków wielkanocnych pogłębiony został szeroką wiedzą nt. symboliki i tradycji regionalnych związanych z obrzędowością doroczną.

W sferze kulinariów tematem przewodnim były grzyby leśne. Na stoiskach królowały różnorodne przysmaki jak: zupy grzybowe i żury, kluski, makarony. Zwrócić należy uwagę na pięknie  przygotowane, bogate stoiska, pełne lokalnych potraw ciast i napojów.”

KGW Kokotów wsparło męskim ramieniem Stowarzyszenie Przyjaciół Kokotowa.

Występ przygotowywano od miesiąca – dziękujemy Wielickiemu Centrum Kultury za nieodpłatne użyczanie sali w świetlicy środowiskowej w Kokotowie, gdzie odbywały się próby do przedstawienia.

Podziękowania kierujemy również do Starostwa Powiatowego za sfinansowanie transportu na przegląd. Oprócz przygotowanych potraw trzeba było zapakować stroje dla aktorów oraz scenografię i materiały do wykonania palmy wielkanocnej.

To kolejny, jakże ogromny sukces Gospodyń z Kokotowa.

We wrześniu I miejsce na Małopolskim Festiwalu Smaków teraz I miejsce na Małopolskim Przeglądzie Dorobku Artystycznego i Kulinarnego Kół Gospodyń Wiejskich.